Skip to main content

09 грудня 2019 року в приміщенні Укрінформу Комітетом захисту прав людини НААУ було проведено правозахисний марафон на тему: «Права людини: право на захист».

Захід було організовано з метою привернути увагу професійної спільноти до проблемних питань захисту прав людини в Україні, обговорити існуючі недоліки правозастосовчої практики та виробити рекомендації щодо вдосконалення механізмів захисту прав та основоположних свобод людини, в тому числі, з урахуванням міжнародного досвіду.

Участь у правозахисному марафоні взяли адвокати, судді Верховного Суду, правозахисники.

Відкриваючи захід Голова Ради старійшин адвокатів НААУ Галина Василівна Ковбасінська акцентувала увагу присутніх на тому, що захист прав людини є основним призначенням та місією адвокатури, а також закликала адвокатів постійно вдосконалювати свої знання та майстерність з метою забезпечення найбільш повного захисту та поновлення прав людини.

Голова Комітету захисту прав людини НААУ Ганна Колесник у вітальному слові зауважила, що одним з основоположних прав людини є право на захист, яке в рівній мірі, як інші права і свободи, потребує професійного захисту, ефективних і дієвих механізмів для його реалізації.

В ході проведення правозахисного марафону адвокати, представники Комітетів НААУ представили свої доповіді, серед яких: “Адвокатська монополія  – міжнародна гарантія захисту прав людини” (Дмитро Кирплюк – член Комітету захисту прав людини НААУ), “Доступ до правосуддя осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення” (Олександр Вознюк – член Ради адвокатів м. Києва), “Захист прав людини у сфері охорони здоров’я” (Яна Триньова – керівник Секції правових основ біоетики Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ), “Належний захист прав дітей – потерпілих в кримінальному провадженні” (Тетяна Гнатюк – заступник Голови Комітету захисту прав людини НААУ), “Філософія прав людини в українських реаліях” (Ганна Боряк – Голова Комітету захисту професійних прав адвоката НААУ), “Захист прав людини із ПТСР через військову агресію” (Марія Островська – Голова Комітету з питань координації надання правової допомоги учасникам антитерористичної операції, членам їх сімей та переселенцям НААУ), “Підготовка правників в Україні: міжнародні вимоги щодо освіти в сфері прав людини” (Ольга Поєдинок – Голова Комітету з питань юридичної освіти НААУ), “Захист прав людини під час збройних конфліктів: досвід України в міжнародних судових установах” (Захар Тропін – член Комітету з міжнародного права НААУ), “Захист прав людини в земельній сфері (Віталій Жадобін – заступник Голови Комітету з аграрного та земельного права НААУ), “Захист прав призовників до лав Збройних Сил України” (Ігор Свєтлічний – член Комітету захисту прав людини НААУ). Також на запрошення Комітету захисту прав людини НААУ доповідь тему: “Обґрунтування судових рішень як складова частина права на справедливий суд” представила Жанна Лук’яненко – експертка “Українського інституту захисту прав людини“, адвокат.

Представлення кожної доповіді супроводжувалося активним обговоренням наведеної в ній проблематики за участі присутніх.

В рамках проведення правозахисного марафону окрему увагу було приділено питанню забезпечення права особи на захист шляхом надання якісної правничої допомоги та обговорено роль адвокатури в цьому процесі.

Також присутні обговорили актуальну практику Європейського Суду з прав людини та шляхи імплементації міжнародних стандартів у сферу захисту прав людини в Україні.

За результатами проведення означеного заходу, учасниками було прийнято рішення напрацювати спільні рекомендації щодо шляхів удосконалення механізму реалізації та забезпечення права на захист.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Телефон:
+380 44 229 5736

E-mail:
unum@unum.ua