Skip to main content

06 грудня 2019 року в Центрі адміністративної юстиції Київського регіонального центру Національної академії правових наук України відбувся круглий стіл на тему: «Дисциплінарна відповідальність адвокатів та захист їх прав в адміністративному судочинстві».

У роботі круглого столу взяли участь судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, Окружного адміністративного суду міста Києва, Шостого апеляційного адміністративного суду, Конституційного Суду України, адвокати, представники Асоціації адміністративних суддів, Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України, Академії адвокатури України, Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, Національної академії внутрішніх справ, а також представники від Національної асоціації адвокатів України: Голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ганна Боряк, Голова Дисциплінарної палати КДКА м. Києва Вадим Риков, Заступник Голови Комітету з кримінального права та процесу Юрій Бауман та Голова Комітету законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності Олексій Ющенко.

На круглому столі обговорювались такі питання:

– судовий контроль за рішеннями органів адвокатською самоврядування стосовно сплати щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування;

– дотримання строків при оскарженні актів органів адвокатського самоврядування в судовому порядку;

– повноваження ВКДКА при оскарженні рішень КДКА регіону;

– формування єдиної судової практики стосовно законності застосування дисциплінарних стягнень до адвокатів.

Відбувалась жива дискусія з вказаних питань.

Вадимом Риковим були підняті питання щодо неможливості судового втручання в діяльність НААУ як самоврядної організації в контексті дотримання положень статті 19 КАСУ.  Як виняток, лише три категорії справ мають відповідну судову процедуру – доступ до професії адвоката, позбавлення статусу адвоката та питання ведення ЄРАУ,  що відповідає змісту делегованих повноважень від держави. Крім того, було звернуто увагу на те, що за законом адвокат не позбавлений права одночасно звертатись із позовом до суду та зі скаргою на рішення КДКА регіону до ВКДКА.

Ганна Боряк у своїй доповіді акцентувала увагу на правове обґрунтування обсягу порушених прав при зверненні до суду для більшої ефективності розгляду спорів у адміністративному суді, під час вирішення питання юрисдикції і при вирішенні заяв про забезпечення позову. Також Ганна торкнулася теми зловживання права: «Якщо це зловживання використовується у нашій національній практиці, то повинні бути визначені спеціальні критерії. В нашій країні, на жаль, є багато випадків принцип не законності, а доцільності, і тоді сам механізм зловживання правом використовується для взяття під контроль позицій адвоката».

Також на заході були розглянуті питання судового контролю за рішеннями органів адвокатського самоврядування стосовно сплати щорічного внеску, дотримання строків при оскарженні актів органів адвокатського самоврядування в судовому порядку, повноваження ВКДКА при оскарженні рішень кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатами про відмову у порушенні дисциплінарної справи, зловживання правом адвоката в судовому процесі, формування єдиної судової практики стосовно законності застосування дисциплінарних стягнень до адвокатів, а також окремі проблеми підтвердження повноважень адвоката в судовому процесі.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Телефон:
+380 44 229 5736

E-mail:
unum@unum.ua