Skip to main content

29 cічня 2020 року в приміщенні Національної асоціації адвокатів України Комітетом з питань гендерної політики спільно з Комітетом з питань юридичної освіти було проведено Meet-up «Доступ до юридичної професії: чи рівні можливості?».

Захід викликав значний ажіотаж серед бажаючих взяти у ньому участь ще на етапі реєстрації учасників (лише за декілька годин всі місця були заброньовані). Вцілому участь у заході прийняли близько 60 адвокатів.

Такій зацікавленості сприяла не лише тематика заходу, а й анонсовані спікери, які є відомими адвокатами та правниками, зокрема: Ольга Просянюк – Голова Комітету з гендерних питань НААУ (модератор заходу), Ольга Поєдинок –Голова Комітету з питань юридичної освіти НААУ, викладач Інституту міжнародних відносин та Інституту післядипломної освіти Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Ганна Боряк – Голова Комітету захисту прав та гарантій адвокатської діяльності НААУ; Роман Мельник – Президент Асоціації випускників юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри адміністративного права юридичного факультету КНУ;
Георгій Попов – Директор Науково-дослідного інституту Національної академії прокуратури України, доктор юридичних наук; Христина Кіт –голова ГО «Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем».

Круглий стіл відбувся у форматі неформальної зустрічі під час якої учасники мали змогу активно долучитися до обговорення та поділитися думками зі спікерами стосовно того чи має місце гендерна рівность у юридичній професії, особливо в аспекті рівного доступу до отримання юридичної освіти і далі до вибору професії.

В процесі обговорення учасники озвучували різні думки, зокрема з урахуванням власного досвіду на шляху обрання правничої професії та здобуття юридичної освіти. Разом з тим, в кінцевому підсумку, всі дійшли спільного висновку, що в цілому гендерна рівність полягає в рівних умовах доступу чоловіків та жінок до професії і реалізації своїх прав.

Було також відзначено, що поступово відходять у минуле і стереотипи пов’язані з доступом до юридичної професії.

В цілому учасники погодилися, що в Україні чоловіки і жінки мають рівний доступ як до отримання юридичної освіти так і до здобуття права на здійснення адвокатської практики, роботи в органах прокуратури та інших юридичних професіях.

Водночас незважаючи на позитив, який лежить на поверхні, існує ряд глибоких проблем над вирішенням яких у напрямку досягненням балансу, над яким варто ще потрібно попрацювати.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Телефон:
+380 44 229 5736

E-mail:
unum@unum.ua