Skip to main content

Скасування монополії адвокатури на захист у суді створить неприпустимий дисбаланс у судовому представництві, коли один із учасників процесу буде повністю залежати від приватних інтересів, а не мати вільний правозастосовний вибір. На цьому наголосила голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Ганна Боряк, коментуючи зареєстрований президентом України законопроект №1013 «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)».

2 вересня 2019 року без широкого обговорення та експертної оцінки проект закону був схвалений комітетом Верховної Ради з питань правової політики, що призвело до суспільного резонансу серед всієї адвокатської спільноти. НААУ направила звернення до Глави держави та парламенту із проханням зняти його з розгляду.

Ганна Боряк підкреслила, що адвокатська монополія не може бути скасована, адже це грубо порушує права людини та суперечить не тільки Конституції України, а й багатьом міжнародним конвенціям.

«Монополія адвокатури покликана привести захист прав громадян у судах до європейських правничих критеріїв, встановлених у стандартах ООН щодо професії юриста, інших міжнародних деклараціях», – зазначила Боряк.

Адвокат нагадала, що у статті 131-2 Конституції України зазначено: реалізація права громадянина здійснюється за рахунок представництва його інтересів в суді професійним правозахисником – адвокатом, а законами України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та «Про безоплатну правову допомогу» прописані механізми й інструментарії забезпечення цього права.

«Відсутність коштів у бюджеті щодо оплати гонорару адвокату є недостатньо вмотивованою підставою, враховуючи, що робота юриста у будь-якому випадку підлягає оплаті із бюджету, а порушення трудового законодавства є кримінально карним.

За вказаних обставин, скасування монополії адвокатури є кроком до минулого, а тому – неприпустимо», – підсумувала Ганна Боряк.

Телефон:
+380 44 229 5736

E-mail:
unum@unum.ua