Skip to main content

17 жовтня відбулась зустріч представників Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ (далі – Комітет) з представниками Міністерства юстиції України, Верховного Суду та Координаційного центру з надання правової допомоги. Зі сторони Комітету були присутні Голова Комітету Боряк Г.Л., член Комітету Герелюк Т.Б.; зі сторони Міністерства юстиції України – заступник Міністра юстиції Коломієць В.Р., в.о. генерального директора Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Шемелинець І.І. та інші; зі сторони Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду – заступник керівника департаменту – начальник правового управління Зеленов Г.М.; зі сторони Координаційного центру з надання правової допомоги – начальник управління правового аналізу та експертизи Мередова Г.Х. та інші.

На зустрічі було обговорено питання щодо недопущення порушень професійних прав адвокатів внаслідок неправомірного використання системи безоплатної правової допомоги (далі – БПД) у кримінальному провадженні.

Сторони дійшли згоди щодо необхідності належного та завчасного процесуального виклику учасників процесу. Учасники погодились щодо необхідності посилання у Постанові прокурора або в Ухвалі слідчого судді/суду  на неповажність неявки адвоката за угодою на невідкладну процесуальну дію, адже саме це є підставою виклику адвоката системи БПД.

Міністерство Юстиції та Комітет домовились про подальшу співпрацю у сфері протидії порушенням професійних прав адвокатів шляхом безпідставного залучення стороною обвинувачення, слідчим суддею/судом адвокатів системи БПД.

Заступник Міністра юстиції наголосила на тому, що адвокати системи БПД, які залучаються для проведення окремої процесуальної повинні діяти професійно та не порушували правила адвокатської етики.

Телефон:
+380 44 229 5736

E-mail:
unum@unum.ua